Berns Asiatiska – smaker från öst i klassisk inramning

by Alfred Berg

Berns Asiatiska var först ut med att servera kinesisk mat i 1940-talets Stockholm och utmärkte sig redan då med sina exotiska smakupplevelser. Restaurangen är en del av anrika Berns Salonger, belägen vid Stureplan i hjärtat av Stockholm. Menyn består av en välkomponerad palett av rätter från hela Asien.

Snabbfakta : Berns Asiatiska

VarBerzelii Park 9, Östermalm, Stockholm
Kostnad (brunch/lunch/middag)175 – 355 kr (huvudrätt)
VegetarisktVegetariska/veganska alternativ på menyn
Hållbarhet/EkoGreen Key-märkt
AlkoholrättigheterJa

Berns Asiatiska – en Stockholmsveteran med guldkant 

Under kristallkronorna på Berns har det skrivits historia sedan de slog upp portarna 1863. I samma salonger utspelar sig August Strindbergs klassiker Röda rummet – dåtidens hak nummer ett för ungkarlar med diskussionsiver – och genom åren har ett antal namnkunniga artister som Josephine Baker och Louis Armstrong underhållit stockholmarna på Berns salonger. Och vem vet, kanske njöt även de av en välkryddad nudelsoppa efter insatsen på scen?

Än idag intar Berns Asiatiska en självklar plats på Stockholms kulinariska scen och har onekligen ett gott rykte. Enligt recensionerna på Google är en klar majoritet av besökarna mycket nöjda med sitt besök – såväl den asiatiska buffén som personalen och inredningen lovordas. Den pampiga klassiska interiören skapar en charmig kontrast mot det asiatiska välkryddade köket. Oavsett om du är vegetarian eller allätare så finns här något för alla.  

Frukost, brunch, lunch eller middag – Berns Asiatiska är där för dig


Morgonstund har guld i mund hos Berns Asiatiska: här kan du åtnjuta en frukostbuffé veckans alla sju dagar. För den som önskar sova lite längre serveras det brunch lördag och söndag – eller varför inte ta en afternoon tea i gott sällskap? Råkar du ha vägarna förbi Berzelii Park under pausen på jobbet och vill unna dig något extra till lunch så erbjuds det à la carte-rätter från måndag till fredag. Bokar du bord för kvällen kan du välja ur ett brett utbud av rätter med inspiration från hela den asiatiska kontinenten: vad sägs till exempel om kinesiska nudlar med chili, japansk sushi med citrusmajonnäs, koreansk barbecue eller friterad blomkål med sting à la Indien? 

Som förrätt kan du välja bland rawfood-tilltugg med bland annat lime och chili. Kommer du i ett sällskap om minst fyra personer finns det möjlighet att beställa varmrätt enligt “Family Style”, där alla vid bordet får en gemensam rätt att dela och på så sätt en delad kulinarisk upplevelse. Delad glädje är dubbel glädje! Berns Asiatiska serverar dessutom ett brett utbud av viner. För att få en god matchning till de asiatiska köket finns det en sommelier (vinexpert) till hands som hjälper dig att hitta rätt i vindjungeln. 

Julbord på Berns Asiatiska

Har du tröttnat på svenska traditionella rätter när det börjar dra ihop sig till jul? Berns Asiatiska har lösningen. Här erbjuds julbord med en internationell touch på menyn: från första december och fram till julafton kan du under alla veckans dagar åtnjuta ett asiatiskt julbord med stämningsfull dekoration i de storslagna lokalerna. Det finns också möjlighet till att beställa take away för att i godan ro kunna mumsa sushi i julgransbelysningen hemma.

Börjar fantasin tryta när det gäller julklappar kan Berns Asiatiska vara räddaren i nöden även här. Ett presentkort på restaurangbesök i Berns salonger kommer garanterat gå hem både hos svärmor och favoritkollegan på jobbet! Och skulle man under restaurangbesöket råka spilla på finskjortan behöver kvällen för den sakens skull inte vara förstörd: det finns specialdesignade skjortor att köpa på plats för den som råkat fumla med vinglaset.

Öppettider Berns Asiatiska

  • Frukost: Mån – fre 6:30 – 10:30, lör – sön 7:00 – 11:00
  • Brunch: Lör – sön 12:00 – 16:30
  • Lunch: Mån – fre 11:30 – 15:00
  • Middag: Sön – tis 16:30 – 00:00, ons – lör 16:30 – 01:00

Related Posts