Det råder delade meningar om vilka spelformer som är bäst på olika sätt och vis. Många spel tillverkas med möjligheten att både spela på egen hand, så kallat single player, men också tillsammans med andra i flerspelarspel, multiplayer. Båda sätten att spela på har sina fördelar och nackdelar. Vilket du som spelare föredrar kan du bara själv svara på då det avgörs utifrån dina egna preferenser och kriterier. Vi har kommit fram till vilka fördelar och nackdelar med respektive spelform som är mest påtagliga.

Spelbranschen växer så det knakar och det finns idag spel att sätta tänderna i en mängd olika former, oberoende av om det är single player eller multiplayer. Med ett ökat utbud av spelkonsoler och diverse produkter som går att använda i sammanhanget skjuter möjligheterna, inte minst för speltillverkare, i höjden. Som spelare kan du njuta av ett smörgåsbord av spel och ständiga nytillskott, det ena bättre än det andra. Kategorierna sträcker sig från konsolspel och datorspel till VR-spel och spel på casino online. Den stora frågan för många att ställa sig är om det är enspelarläget eller flerspelarläget som lockar allra mest.

Fördelar med att spela single player

Om vi tar en titt på fördelarna med att spela single player finns det, trots avsaknaden av ett viss socialt umgänge i spelformen, mycket som får oss att förstå varför det är en så pass populär aktivitet. Kollar vi på spel som släpps är det inte alltid en besvikelse för målgruppen att det endast går att spela som single player.

Tanken som framför allt ligger bakom det beslutet från speltillverkarna är kvalitén på spelet. Att kunna bygga en story i ett spel på att man spelar och utforskar världen, oavsett vad för typ av tema vi pratar om, på egen hand gör att allt fokus kan ligger på att göra spelets story så bra som möjligt. Det involverar inte minst den tekniska kvalitéen som skjuter i höjden för den här typen av spel.

Säga vad man vill, många spelare föredrar att gå in i sin egen värld och lämna allt annat utanför. Det innebär även den sociala interaktionen med andra människor och att inte behöva förlita sig på andra spelares prestationer, nivå eller vad nu som tillkommer i diverse multiplayer-spel.

Nackdelar med att spela single player

Spel med single player var den första typen av spel som fantaster fick bekanta sig med. Det ska sägas att det än idag görs högklassiga upplevelser som du kan avnjuta på egen hand. Vissa tycker dock att den biten redan är gjord, att framtiden ligger i att spela med andra spelare vilket troligtvis inte är någon osanning.

Den oftast genomgående storyn, berättelsen, i ett spel med single player kommer förr eller senare till ett slut. Det kommer en tid då alla uppdrag är avklarade, alla sidospår har upptäckts och det inte finns mer att upptäcka. Då tenderar ett spel med enbart single player att tappa en stor del av sin charm.

Det är klart, du kan spela om ett spel otaliga gånger men det blir aldrig riktigt samma sak som när du spelar för första gången. Ett spel och upplevelsen därtill tappar med tiden sitt värde om det endast går att spela som single player, även om resan dit kan vara lång och väl värt det.

Fördelar med att spela multiplayer

Över till multiplayer som är en spelform som på senare år har fått ett allt större utrymme inom gaming i allmänhet. Det är enkelt att förstå varför multiplayer har fått ett sånt rejält lyft. Oavsett vad för typ av spel det gäller kan den sociala kontakten, antingen genom att befinna sig i samma rum eller på länk med andra spelare, överträffa själva spelupplevelsen.

Spelare pratar med varandra genom sina headset, skrattar med varandra och genomgår spelet tillsammans. I många spel som fokuserar på upplevelsen med multiplayer kan äventyret ta flera olika vägar vilket gör att det i princip är ett spel som går att spela tills man tröttnar, om så sker.

En fördel som påverkar förespråkare av single player negativt är utbudet av spel för multiplayer som tar över och mer och mer. Experter pratar inte sällan om att spel enbart fokuserade på multiplayer kommer att dominera än mer i framtiden vilket ger fler möjligheter för spelarna.

Nackdelar med att spela multiplayer

Det är viktigt att väga in både fördelar och nackdelar även för spel med multiplayer. Faktum är att många av fördelarna som finns med att spela single player är nackdelarna i den här kategorin. Avsaknaden av ett större utbud av riktigt bra storys att ta sig igen när man spelar multiplayer är en av dessa.

Spel med multiplayer kräver i regel en Internetuppkoppling och en stabil sådan. Det problemet försvinner endast om du spelar lokalt med vänner kring samma konsol eller för den delen tar er an ett sällskapsspel av något slag. Det är inte alltid en Internetuppkoppling fungerar smärtfritt, hur påkostad och stark den än är.

Sist har vi det fokus som hamnar på andras prestationer än din egen. Det får nog sägas att ett genomfört spel på egen hand efter ett nötande av en riktigt bra story fortfarande väger tyngre än att vinna en spelrunda online där du delar på äran. Det förekommer också att inköp för riktiga pengar måste göras för att kunna mäta sig med andra spelare. Även om betalningar med till exempel Swish gör det otroligt smidigt är det en utgift som man gärna slipper.

Summering

Huruvida du föredrar single player eller multiplayer är såklart en smaksak i slutändan. Det är till och med så att vissa spel gör sig bättre att spela på egen hand medan andra kräver ett samarbete eller motspelare av mänsklig sort för att nå upp till sin fulla potential. Valmöjligheterna är i stort sett oändliga!

Valet av spel kan också med fördel anpassas efter tid och tillfälle. Är du i behov av social interaktion, spela då ett multiplayer-spel som du vet kan pigga upp och täcka in det behovet. Vill du istället njuta av en omfattande story i ditt egna sällskap finns som nämnt även den möjligheten.

Related Posts