Hanna Dorsin – komiker, skådespelare och undersköterska

by Alfred Berg

Hanna Dorsin är komikern från Grotesco-gänget som tävlat i På spåret. Hon är gift med Henrik Dorsin och de två sönerna går redan i föräldrarnas fotspår. De senaste åren har vi sett Hanna på många ställen, i allt från filmer till underhållningsprogram på TV. Under 2022 gjorde hon debut som musikalartist.

Snabbfakta

Ålder49 år
FamiljMake Henrik DorsinBarnen Frank och Sigge
YrkeSkådespelare, komiker och undersköterska
Det visste du kanske inteHanna lever med den kroniska sjukdomen SLE

Från teaterhögskolan till Grotesco

Hanna Margareta Löfqvist Dorsin föddes den 7 mars 1973 i Uppsala. Hanna studerade på teaterhögskolan 1999-2003 och har sedan dess arbetat som skådespelare och komiker.

Redan år 2004 kom Hanna Dorsin med i komikergruppen Grotesco. 2006 deltog gruppen i en satsning på Sveriges Television, Humorlabbet, där olika humorgrupper tävlade genom att göra varsitt avsnitt. Grotesco vann och fick göra åtta avsnitt, som sändes under 2007. Grotesco har sedan dess återkommande synts i framför allt SVT.

Mångsidig skådespelerska

Grotesco kan nog sägas ha blivit Hanna Dorsins väg in i skådespeleriet, men Hanna har även haft roller i flera olika filmer. Några produktioner vi sett Hanna Dorsin i:

  • En sång för Martin – 2001
  • Grotesco (TV-serie) – 2007-2017
  • Behandlingen – 2009
  • Åsa-Nisse wälkom till Knohult – 2011
  • Gustafsson 3 tr – 2011
  • Grotescos sju mästerverk – 2017
  • På spåret – 2018-2020
  • Alla mot alla – 2019, 2021
  • Morden i Sandhamn – 2020
  • Doobidoo – 2022

Hanna Dorsin har haft roller i teateruppsättningar på Stockholms stadsteater och Kulturhuset Stadsteatern. Vi har hört henne göra röster i flera animerade filmer, och som inläsare av ett antal ljudböcker. I slutet av 2017 deltog Hanna Dorsin i en reklamfilm för Media Markt. Filmen, som är 15 sekunder lång, går fortfarande att se på Youtube.

Timvikarie som undersköterska

För några år sedan, när Hanna Dorsin hade en period med lite skådespelarjobb funderade hon på vad hon skulle göra. Hon bestämde sig för att läsa till undersköterska. Efter 1,5 års utbildning fick hon jobb som timvikarie på en avdelning på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Där har hon jobbat då och då.

Debut på musikalscenen 2022

Våren 2022 gjorde Hanna Dorsin rollen som Siv i musikalen Så som i himmelen på Malmö Opera. Musikalen skulle egentligen haft premiär långt tidigare, men fick skjutas fram på grund av pandemin.

Det här var den första musikalen Hanna medverkade i, men inte hennes första insats som sångerska. Hanna sjunger nämligen i Riddarholmens kammarkör en gång i veckan sedan flera år tillbaka. Hon har sagt att för henne är sången är viktig. Hon ser den som livets lilla extra.

På spåret

När Hanna Dorsin fick frågan om att vara med i På spåret tvekade hon inte alls. Hon har sagt att det var ett av hennes life goals att vara med. Hanna och medtävlaren Emma Molin såg sig själva som underdogs i sammanhanget. Ingen av dem har specialiserat sig på något ämne, utan de är allätare. Och de tyckte inte att de hade några förväntningar på sig. De lyckades också överraska såväl publiken som sig själva genom att ibland resonera sig fram till svar, eller till och med skjuta vilt med gissningar, som visade sig vara rätt.

Hanna Dorsin och Emma Molin var med i På spåret säsongen 2019-2020. Då gick de till semifinal. Året därpå tävlade de igen, men tog de sig inte så långt.

Alla mot alla

Alla mot alla är Kanal 5:s frågesportprogram som leds av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. I varje lag tävlar två tvåmannalag. Hanna Dorsin deltog i programmet 2019 och 2021, första omgången med Edward Blom som medtävlare och andra med Björn Kjellman.

Familjens gemensamma intresse: skådespel

Hanna Dorsin är gift med komiker- och skådespelarkollegan Henrik Dorsin. Henrik är en av dem som syns mest i Grotesco. Han har även under många år haft rollen som Ove i TV-serien Solsidan.

Henrik och Hanna Dorsin har två barn tillsammans; sönerna Frank, 17 år, och Sigge, 13 år. De har berättat att hela familjen har samma intressen – skådespeleri, resa, och gå på musikal. De senaste åren har vi sett båda sönerna som skådespelare.

Sönerna går i föräldrarnas fotspår

Hannas äldste son, Frank Dorsin, gör rollen som Eddie i TV-serien Bonusfamiljen. Han spelade Åke i filmen Berts Dagbok (2020) och en av huvudrollerna i Lasse-Majas detektivbyrå (2018).

Yngre sonen Sigge Dorsin, spelar i filmen ”Göta Kanal 4 – vinna eller försvinna” (2022). Sigge berättar i en intervju att familjen gett honom rådet att göra sitt bästa. Och att inte skryta om att han varit med i en film.

Related Posts