Hur många kalorier i ett äpple?

by Alfred Berg

Frågan hur många kalorier i ett äpple kan besvaras på ett oändligt antal sätt. Äpplen är ju en naturlig produkt och kommer i alla möjliga storlekar. Så du behöver fundera ut vilken storlek på äpple du menar. Har du ett medelstort äpple, som väger ca 125 gram inklusive kärnhus och stjälk, så innehåller det ca 60 kcal eller kalorier. 

Har du däremot ett mindre äpple som väger ca 60 gram så innehåller det ca 30 kcal. Ett stort äpple på 185 gram innehåller ca 90 kcal. Och sen finns det ju alla storlekar däremellan, och säkert mindre och större också. Speciellt om du plockar äpplen hemma istället för köper i butik där kanske bara standardstorlekarna får vara med.

Hur många kalorier är det i ett grönt äpple?

Antal kalorier varierar mycket beroende på hur stort ett äpple är. Däremot hur många kalorier det är i ett grönt äpple vs ett rött skiljer sig inte nämnvärt. Det finns kanske lite mindre i ett grönt då det innehåller lite mindre fruktsocker och lite mer kostfibrer. Röda äpplen innehåller dock fler antioxidanter än gröna så de kanske ändå bör anses som nyttigare.

Hur många kalorier är det i ett äpple jämfört med en persika?

Vill du jämföra antal kalorier i ett äpple med andra livsmedel så kan vi ta en persika som exempel. Vi har då igen en naturlig produkt som kan variera i storlek, men en normalstor persika väger 150–175 gram och innehåller ungefär 65 till 75 kalorier.

Jämför du istället med chips (lättsaltade) så innehåller 100 gram hela 500 kcal. Det kan du jämföra med det  medelstora äpplet på 125 gram vi pratade om tidigare som bara innehåller 60 kcal. Sen är ju frågan om man alls kan jämföra chips och äpplen vad gäller smak och tillfredsställelse, men det är ju en helt annan frågeställning.

Related Posts