Separation barn 0-3 år

by Rebecca Holmgren

Separation barn 0-3 år: Hur hanterar man det?

Det är en övergångsperiod för små barn mellan 0 och 3 år när de börjar inse att de är separerade från sina föräldrar och omvärlden. Hur ska föräldrar hantera separationen under denna kritiska tid? Oroa dig inte, jag har några tips för att göra denna process enklare för både dig och ditt barn!

Ålder Separationsångest Tips för att hantera
0-6 månader Ingen eller mycket liten Skapa trygghet och stabilitet
6-18 månader Moderat Ritualer och säkerhetsobjekt
18-36 månader Varierande Förberedelse och kommunikation

Tips för att hantera separation

För det första är det viktigt att ge ditt barn en känsla av trygghet och stabilitet. Detta kan du göra genom att vara konsekvent i din vård och upprätta rutiner för att göra din närvaro förutsebar. Detta kommer att skapa en grund för ditt barns självständighet.

Säkerhetsobjekt

Vid 6-18 månaders ålder kan det vara användbart att introducera ett säkerhetsobjekt, såsom en favoritleksak eller filt att ha med sig vid separation. Detta kan ge barnet en känsla av trygghet och göra övergången lättare.

Lämningen

När det är dags att lämna ditt barn, försök att göra det enkelt och snabbt. Ge ett varmt hejdå, men dra inte ut på processen. Barn kan känna av stressen och osäkerheten från föräldern. Förberedelse och öppen kommunikation är avgörande här. Prata med ditt barn om vad som kommer att hända och försäkra dem om att du kommer tillbaka.

Rutiner och ritualer

Upprätta rutiner och ritualer som ditt barn kan förvänta sig, så de vet vad de kan räkna med. Detta hjälper dem att känna sig säkra och trygga.

  • Ge självständighet i små doser
  • Använd positiv förstärkning
  • Var konsekvent och tydlig

För att sammanfatta, separation är en naturlig del av småbarns utveckling, och dessa tips kan göra övergången enklare för både dig och ditt barn. Genom att ge trygghet, rutiner och kommunikation, kan ni båda växa och utvecklas tillsammans!

Related Posts