Vilken typ av däck orsakar mest dammpartiklar från vägarna

by Rebecca Holmgren

Vilken typ av däck orsakar mest dammpartiklar från vägarna?

När vi pratar om dammpartiklar från vägarna, är det ofta något vi vill minimera för att förbättra luftkvaliteten och minska hälsorisker. En viktig faktor att beakta är vilken typ av däck som orsakar mest dammpartiklar. Så låt oss dyka in i ämnet och upptäcka de största bovarna i dramat.

Däcktyp Dammpartiklar Miljöpåverkan
Sommardäck Medel Låg
Vinterdäck Hög Medel
Allvädersdäck Låg Medel
Dubbdäck Mycket hög Hög

Som du kan se i tabellen ovan, är det dubbdäck som orsakar mest dammpartiklar på vägarna. Det beror på att dessa däck har små metallpinnar (dubbar) som biter sig fast i is och snö för att ge bättre grepp. Dock skapar detta mer friktion mot vägytan och sliter loss små partiklar som blir till damm.

Vinterdäck utan dubbar har också en hög nivå av dammpartiklar, men inte lika mycket som dubbdäck. Anledningen är att de utformas för att hantera kalla förhållanden och har en gummiblandning som är mjukare än sommardäck. Mjukare gummi innebär mer friktion och därmed mer dammpartiklar.

Sommardäck och allvädersdäck genererar mindre dammpartiklar eftersom de har en hårdare gummi som anpassats för varmare väder och inte behöver greppa lika mycket som vinterdäck. Detta minskar friktionen och därmed dammpartiklar från vägarna.

För att sammanfatta: om du vill minimera mängden dammpartiklar från vägarna bör du undvika att använda dubbdäck i onödan och istället överväga vinterdäck utan dubbar eller allvädersdäck beroende på klimatet där du bor. Detta kan bidra till en renare miljö och bättre luftkvalitet för alla.

Related Posts