Yerba Mate – när världen inte bara är kaffe eller té

by Alfred Berg

Som svensk har jag vuxit upp med kaffe och te och har lärt mig att uppskatta båda. Men för en stor del av världens befolkning är yerba mate den “viktigaste” drycken. Alltså det man skyndsamt lagar till när man kommer hem från en stressig dag, det man värmer sig med när man är frusen, ja faktiskt också det bästa för att svalka sig en förlamande varm dag.

Snabbfakta om yerba mate:

VäxtIlex paraguariensis,   
UrsprungTrakten mellan Paraguay, Brasilien och Argentina
Pris per kg i ArgentinaFrån ca. 600 peso
Pris per kg i SverigeFrån ca. 80 kr

Är yerba mate té?

När många ser yerba mate i affären för första gången tror de att det är en sorts té bland många andra. Men yerba mate är faktiskt en helt egen växt, på latin Ilex paraguariensis tillhörande familjen av järneksväxter. Den är alltså varken släkt med kaffe eller té och smaken är helt annorlunda. Den innehåller dock uppiggande substanser, både koffeín, teobromin och teofyllin. 

Namnet härrör från när spanjorerna hade kolonier i Sydamerika och “upptäckte” örten, som indianerna där hade använt i hundratals år. “yerba” på spanska betyder helt enkelt ört (skrivs ofta också “hierba”), men när folk i till exempel Paraguay säger “yerba” menar man för det mesta yerba mate. 

När man säger “mate” avser man drycken, som i en del länder mest dricks med varmt vatten. I Paraguay är den dock otroligt populär med kallt vatten, för det mesta med is i, och kallas då “tereré”. 

Faror med yerba mate?

Det har inte kunnat påvisas några biverkningar eller långvariga skadliga effekter av ett normalt intag av mate, liksom i fallet med kaffe. Ett bevis på dess oskadlighet är ju egentligen att människor i länder där yerba är vanlig i århundraden har druckit drycken flera gånger om dagen och mått bra av det.

Är det väldigt varmt dricker människor i till exempel det varma Paraguay yerba-drycken “tereré” många gånger under dagen. Det betyder att man får i sig mycket vätska, och det är ju bra. Möjligen kan man tänka att kroppen mår allra bäst av att dricka rent vatten under såna omständigheter, och inte enbart dricka en dryck som är vätskedrivande. 

Enligt en artikel på webbplatsen Examine har yerba mate anti-inflammatoriska och anitoxidala egenskaper. I motsats till vad som sägs hämmar den inte aptiten vid normalt intag, och den bränner fett på samma nivå som kaffe och grönt té. 

Dryckens ingredienser

Vad innehåller då drycken? Jo, det är faktiskt för det mesta bara yerba mate! Den yerba som säljs är torkad och rostad, men sorter som har lite smak av bland annat pepparmynta, citron och anis är väldigt populära. I Paraguay lägger många till andra växter och örter, ofta färska, som man kallar “yuyu” – ordet för “ört”, “yerba”,  får stå för yerba mate. 

När man brygger yerba mate så häller man ganska mycket av örten i en kopp, där man placerat ett typ av sugrör som har sil längst ner. I Paraguay kallas denna för “bombilla”. Sen häller man över varmt vatten så att det räcker till en stor klunk. Dricker man tereré gör man likadant men med iskallt vatten. Har man några andra örter (färska till tereré och färska eller torkade till mate) ligger de oftast i vattnet i termosen. 

Det finns många varianter och färdiga drycker att köpa som bygger på yerba mate, blandade med fruktjuice eller läsk till exempel. 

Det fanns yerba mate i Barcelona

En gång hade jag en kort period med väldigt dålig ekonomi och inköpen begränsades till riktig mat, alltså ingen yerba, kaffe eller té. Detta resulterade i flera veckor av huvudvärk, i form av abstinensbesvär. Jag förberedde precis en resa och när jag kom fram till Barcelona i Spanien hade jag lyckligtvis pengar igen. Besvären hade dock inte försvunnit av att jag druckit en hel del på kaffet på flyget. Men när jag överlycklig hittade yerba mate i Barcelona på en speciell bar och drack, så mådde jag helt utmärkt efter en stund. 

Yerba går att få tag i Sverige också. Det finns på Ica i en del affärer, liksom på Willys. Som boende i Göteborg har jag en handfull butiker runt om i staden där jag vet att jag alltid kan hitta yerba. I Syrien är det väldigt populärt. Kommer du till Melbourne finns yerba mate där också. För världen är inte bara kaffe eller té.

Olika yerba mate-fabrikat

  • Taraguí
  • El Campesino
  • Kuripí
  • Indega
  • Selecta
  • La Bombilla
  • La Rubia

Related Posts