Hanna Marklund – från planen till kommentatorsbåset

by Alfred Berg

Hanna Marklund var en gång i tiden en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare på damsidan. Hon har medaljer från EM och VM och flertalet SM-guld. Idag är det kanske inte det hon känns igen mest för, utan det efterföljande jobbet som kommentator och expert i tv där hon sticker ut med sin tydligt norrländska dialekt.

Snabbfakta om Hanna Marklund

ÅlderFödd den 26 november 1977
Kommer frånÅliden utanför Skellefteå
På meritlistanEM-silver, VM-silver, SM-guld, Champions League-vinst och diamantbollen
FamiljTre barn tillsammans med maken Richard Jonsson

Hanna Marklunds karriär inom fotboll

Hanna Marklund inledde sin resa på fotbollsplanen i den lokala klubben Varuträsk IF, men jobbade sig snabbt uppåt och hamnade till slut i Umeå IK år 2000. Umeå var under de fyra år hon spelade där en storklubb och hon hann vinna tre SM-guld, två vinster i Champions League (då kallat UEFA Women’s cup) och tre vinster i Svenska Cupen.

Marklund fick också uppmärksamhet på landslagsnivå och gjorde sin debut i A-landslaget 1997 mot Island. Där spelade hon i ungefär 10 år, och under dessa lyckades hon göra sex mål under 118 matcher från sin backposition. Tillsammans med landslaget spelade hon många turneringar, och de tre mest framgångsrika slutade med EM-silver 2001, VM-silver 2003 och EM-brons 2005.

Hanna Marklunds resa som fotbollsspelare tog henne inte till så många olika klubbar, utan hon höll sig mycket på hemmaplan. Så här såg hennes år som fotbollsspelare ut:

  • 1985–1990: flicklaget i Varuträsk IF
  • 1990–1992: flicklaget i Sunnanå SK (fotbollsklubb i Skellefteå)
  • 1993–1999: Sunnanå SK:s seniorlag (spelade 1993 i division 1)
  • 2000–2004: Umeå IK
  • 2005–2007: Sunnanå SK
  • 2008: Marklund avslutade sin karriär och födde sitt första barn
  • 2009–2010: Marklund bestämde sig för att spela en sista säsong i Sunnanå SK

Hanna har också blivit prisad för sina insatser i svensk klubb- och landslagsfotboll. Hon vann diamantbollen (årets kvinnliga fotbollsspelare) år 2005 och årets kvinnliga back 2005, 2006 och 2007.

Efter karriären blev Hanna Marklund kommentator

2013 började Hanna Marklund sin nya karriär som kommentator för TV4 och senare även CMORE. Hon är ofta med i sändningarna från de stora mästerskapen och blev bland annat den första kvinnliga expertkommentatorn vid ett VM för herrar under fotbolls-VM 2018 i Ryssland då hon jobbade för TV4.

Det finns blandade åsikter om Hanna Marklund i rollen som kommentator, där det mesta handlar om hennes dialekt. Det hörs väldigt tydligt att hon kommer från Skellefteå, något som vissa har ett problem med medan andra uppskattar det.

Förutom att jobba som kommentator så är Hanna också utbildningspedagog i Sunnanå SK:s utvecklingsbolag. Där jobbade hon även under sitt uppehåll från fotbollen 2008, då som instruktör. Hon har också hunnit med att utbilda sig till grundskollärare i svenska och SO vid sidan om fotbollen.

Hanna Marklunds familj

Hanna kommer från en fotbollsfamilj och har två systrar som också spelat fotboll, Mirjam Marklund och Carolina Marklund. Trots att Hanna blev den mest framgångsrika så har systrarna också spelat på hyfsat hög nivå och gjort flera säsonger i Sunnanå SK. Bland annat kunde de alla tre spela tillsammans i Sunnanå när Hanna var där mellan 2005 och 2007.

På senare år har Hanna också bildat sin egen familj. Hon är gift med Richard Jonsson och tillsammans med sin man har hon tre barn, Elma, Alice och Ina. Hon är fotbollstränare för sin äldsta dotter Elmas lag och försöker uppenbarligen sprida passionen för sporten vidare till sina barn.

I övrigt är Hanna Marklund en ganska privat person, hon är exempelvis inte alls aktiv på Instagram. Vill man veta mer om henne är det alltså inte dit man ska vända sig.

Related Posts