Största sporterna i Sverige 2022 – vilken är populärast?

by Rebecca Holmgren

Sport har varit både en profession och en form av underhållning i tusentals år. Till och med romarna upptäckte hur underhållande det var att bevittna hästkapplöpningar och gladiatorernas dödliga kamper. Mycket kan ha ändrats sedan dess, men underhållningsvärdet förblir detsamma. 

Sport är en av de få formerna av underhållning som aldrig kommer att dö ut, men varför? Kan det bero på att det är kul att aktivera sig och tävla? Eller kan det vara så att det är fascinerande att titta på? Det är säkert på grund av av båda dessa anledningar eftersom de kompletterar varandra. Idag finns det en stor marknad för sånt som betting, vilket innebär att tittare analyserar odds och satsar riktiga pengar på en deltagare eller lag. Samtidigt får idrottarna betalt för sina uppträdanden och lagen/deltagarna får mer betalt ju bättre de gör ifrån sig. På så sätt har industrin blivit självdrivande och hänger på att själva idrottarna levererar.

Sveriges befolkning är rätt så fysiskt aktiva och uppskattar att få komma ut och utmana sig själva. Vårt land har även många tillgängliga sporter tack vare vårt klimat och multikulturella befolkning. Men vilka sporter har flest utövare? Läs vidare för få reda på det!

5. Innebandy – ca 250 000 utövare

Innebandy är inte bara en populär sport i Sverige, utan det är faktiskt som mest populärt i vårt land jämfört med resten av världen. Detta kan bero på att Sverige var det första landet som gjorde innebandy till en organiserad idrott på 1970-talet. Sporten har även rötter i England, där den första innebandylaget bildades redan 1885.

I Sverige började man spela innebandy på 1920-talet, och idag finns det flera tusen innebandylag och fler än 300 000 innebandyspelare i landet. Sedan årsskiftet 2000 har innebandy varit den mest populära inomhussporten i Sverige.

4. Gymnastik – ca 270 000 utövare

Gymnastik är en idrottsgren som fokuserar på olika typer av rörelser och stärker kroppen. Gymnastik kan utföras på olika sätt, antingen på egen hand eller i grupp och det finns många olika typer av aktiviteter. Gymnastik inkluderar allt från akrobatik till yoga, men oavsett vilken typ av gymnastik man utövar, så är det lätt att utöva så länge man har rätt utrustning som skor, kläder och redskap. Rätt utrustning är en viktig del av gymnastiken eftersom själva idrotten lägger fokus på att stärka upp kroppen och förebygga skador.

 

Gymnastik är den fjärde mest populäraste idrotten i Sverige, men enligt forskning är det faktiskt #1 på topplistan av de populäraste bland kvinnor!

3. Friidrott – ca 450 000 utövare

Friidrott är en samling av olika sporter som involverar fysisk aktivitet. Friidrott kan delas upp i två kategorier: kondition och styrka. Kondition omfattar allt från snabbhet till uthållighet, medan styrka innefattar allt från höjdhopp till längdhopp, där fokusen ligger på att starka resultat i korta stunder.

Det finns många olika friidrottsklubbar runt om i Sverige, och många barn och ungdomar börjar sin idrottskarriär inom friidrotten. Det är utan tvekan en populär tävlingssport och det finns flera stora tävlingar varje år, såsom Svenska mästerskapen i friidrott.

Precis som med gymnastik är friidrott populärt på grund av dess många grenar. Skillnaden mellan friidrott och gymnastik är att deltagandet är mer jämt uppdelat mellan kvinnor och män i denna idrott, även om kvinnor är majoriteten.

2. Golf – ca 500 000 utövare

Golf är på tredje plats för Sveriges mest populära sporter och det beror mycket på att den utövas på ett annorlunda sätt som skiljer sig mycket från alla andra idrotter på denna lista. För de som inte har spelat mycket golf kan denna sport se endimensionell ut, men sanningen är helt tvärtom.

Golf är en sport som passar alla människor i alla åldrar. Sporten fokuserar mindre på att aktivera hela kroppen och svettas, men mer på att utföra ett slag så perfekt som möjligt. Avstånd, terräng, och vind är bara några av grejerna som behöver hållas i åtanke för att uppnå det bästa resultatet.

Golf är en av de mest sociala och avslappnande idrotterna i världen. Ovanpå det så är idrottens antal deltagare rätt så jämlika mellan män och kvinnor, även om det är lite mer vanligare bland män.

Med tanke på alla dess fördelar så är inte konstigt att golf är så populärt!

1. Fotboll – ca 600 000 utövare

På första plats som Sveriges mest utövade idrott har vi inget annat än världens största sport!

Det kan ha att göra med att det är en av de lättaste sporterna att börja med. Alla kan sparka en boll och allt som behövs är bara en boll och två målstolpar.

Fotboll är för det mesta utövat av människor från 6 till 35 år, men kärleken för sporten är så stor så att det ofta går i arv till de yngre generationerna. Fotboll är trots allt den mest sedda sporten i världen.

Dess popularitet har också mycket att göra med faktumet att det är den mest utövade sporten bland män och den näst mest utövade bland kvinnor. Både män och kvinnor har stora möjligheter att utveckla sina talanger inom fotboll i Sverige, vilket är bland de bästa grejerna med sporten.

Related Posts