Att lära sig knyta en slips kan vara lika svårt som att lära sig cykla. Men när du väl lärt dig, kommer du aldrig att glömma konsten. Att bära slips är idag inte lika självklart som det varit tidigare. För en ung manlig gymnasist för sextio år sedan, var det ett måste att bära slips i skolan. Möjligen kunde en polokrage under en kavaj godkännas.
Vid söndagspromenader med familjen i mitten av 1950-talet klädde sig männen i kostym och slips oavsett vilken samhällsklass man tillhörde. Idag gäller inte längre sådana konventioner avseende klädsel. Till och med statsmän uppträder idag i kostym utan slips. Men hur knyter man en slips, om du nu vill klä dig i kavaj och slips vid exempelvis en begravning?
Hur man knyter en slips
Slipsknutar kan göras på ett antal olika sätt. Lär dig inte för många. Det trasslar bara till det. I ärlighetens namn tänker nästan ingen på hur du knutit din slips. Däremot lägger många märke till om du inte knäppt översta skjortknappen så att din slips hänger löst och obestämt kring halsen. Inte bra enligt många!
Sedan kan du få kommentarer om slipsens längd. De flesta klädkännare anser att den skall täcka en eventuell livrem, men inte hela gylfen. Här kommer ett förslag hur man knyter en slips:
- Ställ dig framför en spegel.
- Lägg slipsen runt din hals med slipsens breda sida på din vänstra sida.
- Den breda änden lägger du över den smala.
- Försök anpassa slipsens ändar så att den färdigknuten hamnar rätt i längd.
- Tag den breda änden över den smala och trä den runt ett helt varv.
- Den breda änden för du upp underifrån och upp mot hakan.
- För ner den breda änden i den ögla som bildats.
- Dra åt slipsen och se till att den smala delen på slipsen täcks helt av den breda.
- Har slipsen fått rätt längd? Om inte, gör om proceduren.
Du har nu lärt dig hur man knyter en slips enkelt. För att du ska kunna göra det i blindo utan spegel behöver du träna en del. Sidenslipsar är glider lätt i sin ögla, men hur knyter man en virkad slips? Principen är densamma, men det kan vara lite svårare att anpassa längden. Övning ger dock, som alltid, färdighet.