Hur många bor i Ukraina?

by Alfred Berg

I Ukraina bor det idag lite drygt  41 167 000 invånare. Det exakta antalet är svårt att säga, framför allt då kriget i Ukraina gör att många människor dör varje dag. Befolkningstätheten är ungefär 73,8 invånare per km2. I Sverige är samma siffra 23,4 invånare per km2.

Hur många bor i Ukrainas städer?

Kiev – 3 000 604 invånare

Charkiv – 1 425 987 invånare

Odessa – 1 008 508 invånare

Dnipro – 951 821 invånare

Donetsk – 899 325 invånare

Ukraina är ett stort land

På en karta över Europa ser man att Ukraina är ett av regionens största länder. I landareal räknat har Ukraina 603 328 km2 vilket ger dem en andra plats i Europa, slagna bara av Ryssland. Samtidigt ligger Ryssland både i Europa och Asien så deras förstaplacering kan diskuteras. 

Ukraina – Europas kornbod

Innan Rysslands anfallskrig mot Ukraina var landet känt för sina bördiga jordar. Ukraina är en av Europas allra viktigaste spannmålsproducenter och exporterar sitt spannmål över hela världen. Tyvärr har Ryssland satt stopp för Ukrainas blomstrande jordbruk genom att leda in landet i ett försvarskrig som slukar stora resurser och många människoliv. 

Ukraina – dystra nyheter

Med kriget i Ukraina är landet mer känt för dystra nyheter idag. Frågan “Hur många bor i Ukraina” måste tyvärr justeras varje minut, allt eftersom soldater och civila stupar i kriget. Enligt BBC har över 10 000 personer bekräftats döda från 24 februari till 24 juni, men den siffran är med högsta sannolikhet en grov underskattning. Den riktiga dödssiffran kommer inte kunna publiceras förrän efter noggrann granskning långt efter att kriget tagit slut.

Related Posts