Hur mycket betalar man i skatt?

by Alfred Berg

Två ungdomsvänner – Nils och Per – sitter och diskuterar det svenska skattesystemet. Nils anser naturligtvis att skattetrycket är alldeles för högt. Hur mycket betalar man i skatt och vad får jag för pengarna, säger Nils. Du får ta del av det svenska välfärdssystemet med skolor, barnomsorg, sjukvård. äldrevård, kollektivtrafik med mera, säger Per. Men jag har inga ungar som går i skola och jag har egen bil och behöver inte åka buss och jag ska flytta utomlands när jag blir pensionär. Jag har aldrig utnyttjat sjukvården och skulle jag behöva så är köerna för långa. Menar du att jag ska behöva betala för sådant som bara andra utnyttjar, säger Nils som nu går upp i varv.

Per försöker så pedagogiskt som möjligt förklara för Nils. Det svenska skattesystemet, och de flesta andra länders, bygger ju på solidaritet mellan medborgare. Du måste såklart betala skatt även om du inte just nu utnyttjar olika delar av välfärdssystemet. Och hur vet du att du inte kommer att bli sjuk? En enkel operation kan ju kosta en förmögenhet om du själv skulle betala den. Och förresten, är allting gratis för en pensionär i utlandet?

Hur mycket skatt betalar man i Sverige?

Är du med i Svenska kyrkan, frågar Per med ett leende. Ja, det är jag och min fru och vi vigde oss i kyrkan förra året, svarar Nils. Men då kan du ju spara litet skattepengar genom att lämna den svenska kyrkan. Du kan säkert spara 10 000  kronor per år för dig och din fru. Blir ni hemskickade från utlandet när ni dör kan ni ändå begravas i kyrkan. Det ordnar sig nog säger Nils, men hur mycket betalar man i skatt på lönen? Per blir nu allvarlig och börjar förklara.

Om du har en total deklarerad inkomst som överstiger en viss brytpunkt, betalar du statlig skatt. Därunder har du bara kommunal- och regionskatt att betala. Skattesatsen är beroende på var du bor, men du kan räkna med att den ligger kring 30 % av din inkomst. Hur mycket skatt betalar man i Malmö, frågar Nils. Per kollar på nätet och konstaterar att skattesatsen är 32,42 procent. Men du betalar ju inte bara skatt på din inkomst. Vi kan ju lista några exempel:

  • Mervärdesskatt på konsumtion
  • Skatt för Public Service-tjänster
  • Skatt på realisationsvinster för värdepapper, hus med mera
  • Punktskatter på drivmedel
  • Alkohol- och tobaksskatt
  • Trängselskatt

Nils avbryter och vill inte höra talas om fler skatter. Han funderar på att flytta utomlands redan innan han ska gå i pension. Du kommer nog inte undan skatt där heller, säger Per. 

Related Posts