Stoppa Pressarna – en omtalad kändissajt

by Alfred Berg

Stoppa Pressarna kallar sig själva för en kändissajt. De lägger upp skvaller, nyheter och spekulationer om kända svenskar. Programledare, musiker, bloggare och kungligheter har alla figurerat på Stoppa Pressarna. De senaste året har de även hamnat i en del blåsväder.

Kort om Stoppa Pressarna

Vad är Stoppa Pressarna?En kändissajt
Lanserades2013
Ansvarig utgivareDaniel Nyhlén
ChefsredaktörEmma Andersson

Rubriker och innehåll

Stoppa Pressarna har sedan lansering varit kritiserad, från olika håll. Kritiken gäller mest att de skriver osanningar, vänder och vrider på fakta och vinklar alla artiklar. Kritiken kommer främst från de kända människor som figurerar på sajten.

Stoppa Pressarna har både blivit kallade för en nättidning, en skvallersida, samt en hel del inte särskilt trevliga tillmälen. De använder bilder på kungligheter och kändisar och parar sedan ihop dem med en så kallas click bait-rubrik. Click bait innebär att man medvetet gör så att bilden eller rubriken ska väcka en känsla eller vara sensationell, så att fler människor ska klicka in och läsa.

Här kommer en rad exempel på rubriker från Stoppa Pressarna:

  • Victorias skräck efter hemska kidnappningsdramat 
  • Meghan Markles pengakupp
  • Prinsessan Madeleine mystiskt försvunnen i Florida
  • Johnny Depp och impotensen

Högt och lågt, med andra ord. Rubrikerna är vinklade för att väcka nyfikenhet. Som du säkert förstår har prinsessan Victoria inte blivit kidnappad och prinsessan Madeleine är inte försvunnen i Florida.

Ekwall-händelsen

Under 2021 och 2022 var det många kändisar som talade öppet om Stoppa Pressarna efter sportjournalisten Patrick Ekwalls utspel på instagram och i intervjuer. I februari 2021 gick Ekwalls fru bort, efter en lång kamp mot cancer. Strax efteråt skrev Stoppa Pressarna en artikel där de hävdade att Ekwall hade inlett en romans med en Robinsondeltagare. Mellan raderna stod det också att romansen kanske hade inletts medan Ekwalls fru fortfarande var i livet.

Detta var givetvis ingenting som Ekwall tyckte var trevligt och han polisanmälde Stoppa Pressarnas ansvarige utgivare Daniel Nyhlén för förtal. I samband med händelsen var det många andra kända profiler som öppet skrev om vad de tyckte om kändissajten och dess innehåll. Det var ord och inga visor, som du säkert förstår.

Sångaren och musikern Niklas Strömstedt var en av de kändisar som blev uthängd på sajten och han svarade då med att ta kontakt med de annonsörer som fanns på Stoppa Pressarna och fråga om de stod bakom den sortens journalistik. Företagen drog då tillbaka sina samarbeten med Stoppa Pressarna.

Daniel vs Daniel

Du kanske tänker att Stoppa Pressarna och Daniel Nyhlén skulle var lite oroliga efter polisanmälan? Att sajten skulle fokusera mer på fakta och mindre på skvaller och påhitt? Då har du tyvärr fel. Under 2022 rapporterade sajten att kronprinsessan Victoria och prins Daniel låg i skilsmässa. De har även skrivit flera rubriker och artiklar som hävdar att prins Daniel är otrogen och skickar nakenbilder till andra kvinnor. Det skrivs även att prinsen är oresonlig, elak, och behandlar både sin familj och sina anställda illa. Hovet tillbakavisar givetvis ryktena.

Daniel Nyhlén har befunnit sig i mediabranchen under flera år. Han var tidigare manager för olika stora bloggerskor. De har i efterhand gått ut med att han lurade dem på pengar, skrev inhumana kontrakt när de fortfarande var minderåriga och försökte betala deras löner i alkohol och kläder. Det talas bland annat om detta i SVT-dokumentären “Vad hände? Bloggbråken 2008-2014”. 

Fortsatt intresse

Trots att Stoppa Pressarna är hårt kritiserade från flera håll har de fortsatt många läsare och de fortsätter att publicera flera artiklar dagligen. Deras instagramkonto har över 47 000 följare, så intresset verkar finnas. Vad som händer med polisanmälan är i nuläget oklart. Stoppa Pressarna står fast vid sina uttalanden och hänvisar till tryckfriheten, censurförbudet och yttrandefrihetsgrundlagen.

Related Posts