Hur växer ananas?

by Alfred Berg

Det kanske är något du aldrig har tänkt på förut. Det är ju bara något som finns i butiken, antingen i hela, vackra, taggiga frukter eller på burk. Skivad eller i bitar i “egen juice” (till skillnad från “någon annans juice”).

Men, alltså… hur växer ananas? Växer de på träd? I marken? Nej, men det är väl ändå en frukt och inte en grönsak? Men är inte tomater frukter nu också? Varför står det här att en banan är ett bär? Hur fan växer en ananas?!

Ananas – hur växer den? Och vad är det ens för något?

För att ta reda på hur ananas växer behöver du bara kolla upp ananas på wikipedia, eller bara fortsätta läsa här i någon rad till. (Snälla gå inte.) Så, ananas? Du skulle aldrig kunna gissa det, men ananas tillhör egentligen familjen ”ananasväxter” och växer på plantan ”ananasplantor”. Sjukt.

Om ni inte vet hur en ananasplanta ser ut, vilket jag antar att ni inte gör eftersom ni är här, så kan ni inbilla er en ampellilja, fast en ampellilja med en ananas på ett spett nedstucken i mitten av plantan.

Ananas växer genom att ananasplantans blommor, som bildas i mitten av plantan och som individuellt bär på fruktämnen, växer så tätt tillsammans att blommornas individuella frukter sakta fogas samman med tiden och bildar en och samma stora frukt.

Hur lång tid tar det för en ananas att växa?

Det tar vanligtvis lite över 24 månader, det vill säga två hela år, för en enkel ananas att växa. Vilket är galet. Och då är det bara gällande ananas som växer i sin naturliga omgivning, som i tropiska Sydamerika, och inte bara hemma i lägenheten under växtlampan. Efter att frukten har vuxit och plockats så vissnar plantan och dör. Två år för bara en frukt. Igen, galet.

Så, jag hoppas ni har lärt er något nytt och värdefullt om den mystiska, vackra, taggiga frukten vars planta definitivt inte är påhittad, även om den ser så ut. Hur intar ni er ananas? Själv tar jag min skivad på burk med gaffel, likadant som jag tar mitt kaffe. Mejla mig era svar till [raderat] så säger jag om ni gör rätt eller fel.

Related Posts