Lena Wisborg – barnskådespelaren som valde bort en fortsatt filmkarriär

by Alfred Berg

Hon blev känd som Emil i Lönnebergas snälla och söta lillasyster Ida. Men skådespelaryrket var inget för henne i det långa loppet. Idag bor hon med sin man i Tyresö i Stockholm och jobbar som kanslist/receptionist på Saltsjöbadens golfklubb.

Snabbfakta om Lena Wisborg

Fullständigt namnLena Elisabet Wisborg Candinger
Känd förSin roll som lilla Ida i Emil i Lönneberga
ÅlderFödd 1965
BorI Tyresö

Lena Wisborg – hela Sveriges lilla Ida

Lena Wisborg är mest känd i Sverige för sin roll som Ida i Emil i Lönneberga. I samma film finns flera kända svenska skådespelare. Drängen Alfred spelades av Björn Gustafsson, Emil av Jan Ohlsson och pappa Anton av Allan Edwall. 

Lena Wisborg var bara fem år när hon fick rollen och förstod nog inte riktigt då vad det var hon gav sig in på. Men hon klarade jobbet med bravur och har verkligen blivit en del av många svenskars nostalgiska barndomsminnen. Vi är nog många som när vi blundar kan se Lena Wisborg som Ida där hon går över sommarängen och sjunger på Idas sommarvisa.

Filmerna om Emil i Lönneberga

  • Emil i Lönneberga (1971) – Det är i den här filmen som Emil hissar upp Ida i flaggstången. Senare bjuder han och Ida fattighjonen på julkalas i Katthult medan föräldrarna är hos släktingar i Ingatorp. 
  • Nya hyss av Emil i Lönneberga (1972) – Filmen börjar med att Lönnebergaborna samlar in pengar för att skicka Emil till Amerika. Det är också här som Emil ställer fram baljan med kräftor bredvid pappa Antons säng så att han blir biten i stortån, och i slutet av filmen räddar han drängen Alfred från blodförgiftning.
  • Emil och griseknoen (1973) – Som man kan gissa sig till utifrån namnet är det i den här filmen som Emil räddar en liten gris och har den som sitt eget husdjur. Det är också i denna film som han målar Ida blå i ansiktet och lurar alla att hon har fått tyfus.

Biroll i Katitzi innan skådespelarkarriären tog slut

Några år efter Emil-filmerna hade Lena Wisborg även en biroll i filmen Katitzi. Därefter tog hennes skådespelarkarriär slut. Hon har själv berättat att hon tyckte att det var väldigt roligt med filminspelningar, men att det totalt sett ändå inte var värt det. De negativa sidorna vägde över och Lena Wisborg har valt att arbeta med annat som vuxen. Men de filmer som har spelats in finns förstås kvar än idag. Om man söker på “imdb Lena Elisabet Wisborg Candinger” på nätet kan man se att Wisborg fortfarande står listad som skådespelare även om hon inte varit aktiv på väldigt många år.

Lena Wisborg blev Lena Wisborg Candinger

Idag är Lena Wisborg knappast någon kändis eller offentlig person. Det är troligen inte särskilt många som kommer fram och ber om en selfie eller en autograf. Om man träffar henne eller tittar på bilder på henne som vuxen är det inte alldeles lätt att se att det är samma person som vi en gång fick lära känna som lilla Ida – men tittar man riktigt noga finns dragen ändå där. Inte heller hennes namn är riktigt detsamma som på tiden som skådespelare. När hon gifte sig med sin man Mats Candinger la hon till hans efternamn till sitt eget och heter nu Lena Wisborg Candinger.

Yrken som Lena Wisborg haft efter skådespelarkarriären

  • Frisör (men var tvungen att sluta eftersom hon blev allergisk)
  • Maskör
  • Skräddare
  • Butiksägare
  • Kanslist/receptionist

Vad gör Lena Wisborg idag?

Idag bor Lena Wisborg Candinger tillsammans med sin man Mats Candinger i Tyresö. Han är golffantast och var fram till mars 2022 VD/klubbchef för Saltsjöbadens GK, där även Lena är engagerad som kanslist/receptionist. I intervjuer berättar Lena att hon också håller på med konstnärligt arbete, utan att närmare precisera vilken sorts arbete det skulle kunna handla om.

Related Posts