Louise Nordahl – imitatören som blev komiker och skådespelare

by Alfred Berg

Som barn imiterade Louise Nordahl kända personer och fick beröm av sin familj. Idag är hon själv ett känt ansikte för många svenskar. Vi har sett henne på scen och på tv-skärmen i många olika roller. Men på Instagram verkar hon mest satsa på att vara sig själv.

Snabbfakta om Louise Nordahl

Fullständigt namnLouise Elinora Nordahl
ÅlderFödd den 1 juli 1993 och fyller alltså 30 år 2023
Känd förKomiker, skådespelare och imitatör som medverkat i bland annat Solsidan och Mumbo Jumbo
FamiljGift med Kristoffer Nordahl
BorPå Hälsingehöjden i Stockholm

Kickstartade karriären med hjälp av Paradise Hotel

Ända sedan barnsben har Louise Nordahl gillat att imitera andra personer. I årskurs 8 imiterade hon Sissela Benn på en tillställning på skolan och på konfirmationslägret var hon Carola. När hon 2014 började titta på Paradise Hotel, för att se hur det skulle gå för deltagarna från hennes hemstad Helsingborg, fick hon för sig att börja imitera dem. Hennes bror tyckte att hon gjorde imitationerna så bra att hon borde filma sig själv och lägga upp det.

Sagt och gjort, Louise la upp några klipp, och på en helg fick hon över en miljon visningar! Strax därefter hörde två produktionsbolag av sig och ville ha med henne i sina produktioner. Hon tackade ja till det ena och började göra mello-parodier på Barnkanalen. Sedan har det ena lett till det andra, och listan över produktioner där Louise har medverkat börjar växa sig lång.

Från Laxbralla till långfilm

De första åren efter 2014 var inte Louise Nordahl helt säker på om hon skulle kunna satsa sitt yrkesliv på att bli komiker och skådespelare. Hon sökte in till socionomprogrammet för att ha något att falla tillbaka på. Men förfrågningarna blev allt fler. 

2018 var hon med i tv-serien Laxbralla. Samma år började hon också medverka i humorserien Mumbo Jumbo. Ungefär i samma veva fick Louise ett mejl där det stod att Felix Herngren, som producerade tv-serien Solsidan, ville träffa henne. “Det kändes som ett brev från hovet,” har Louise sagt i en intervju. 2021 långfilmsdebuterade Louise Nordahl i filmen Snälla Kriminella av Sara Young.

Några andra produktioner där Louise Nordahl medverkat

  • Scalarevyn (2021): Denna teaterföreställning ha haft premiär under våren 2020. Tyvärr fick det hela skjutas upp på obestämd framtid på grund av coronapandemin. När det äntligen gick att spela igen hade mycket av materialet blivit inaktuellt och behövde skrivas om. 2021 blev det till slut premiär, och det blev succé! Föreställningen vann Det svenska humorpriset 2022 i kategorin “Årets scenshow”.
  • Fångarna på fortet (2019 och 2023): 2019 tävlade Louise Nordahl i Fångarna på fortet tillsammans med Daniel Norberg och Christian Åkesson. 2023 är hon med igen tillsammans med Maria Montazami och Marcus Noterius.
  • Premiärdatum oklart (2021): En tv-serie som gör humor av problemen kring corona. Inspelad av gänget som blev tvungna att ställa in Scalarevyn när coronarestriktionerna dundrade in. Förutom Louise Nordahl medverkade bland annat Vanna Rosenberg och Johan Ulveson.
  • Barncancergalan (2022): I Barncancergalan 2022 gjorde Louise Nordahl ett uppmärksammat inslag där hon med höga klackar på fötterna, blå kostym och blond peruk imiterade Ebba Busch.

Louise Nordahl på Instagram och Facebook

Louise Nordahl har ett öppet Instagramkonto och delar även en hel del bilder och inlägg öppet på Facebook. Men med tanke på att det var via Facebook som hon blev känd i början av sin karriär är det nästan förvånande att hon inte har fler följare och mer aktivitet på sina sociala medier idag. På Instagram har hon ungefär 3000 följare, och bilderna hon delar visar mer henne som privatperson och inte så mycket av hennes offentliga liv.

Något som hon gärna visar både på Instagram och Facebook är bröllopet med maken Kristoffer som gick av stapeln under sommaren 2022. På Instagram finns det också en hel del fina bilder på mat och godsaker. En bild som sticker ut lite föreställer Louise som sitter på en filt i gräset med benen utsträckta. Bredvid henne står två glas vin och picknickmat, och i bakgrunden skymtar Eiffeltornet. Här verkar hon inte imitera någon, utan vi får hoppas att hon bara är sig själv och njuter av ögonblicket.

Related Posts