Schyssta sätt att lära in språket med Liber Sfi Digital “Lunis” (eller som det ibland kallas: Linus Liber)

by Alfred Berg

Liber AB har utformat och lanserat Lunis, en digital lärplattform för stöd i svenska språket. Målgrupperna är grundskolan, gymnasiet/komvux och Sfi. Lunis har en samling produkter som Svenskundervisning för invandrare (Sfi) och Svenska som andraspråk (Sva) samt NO, SO, matematik och engelska. Vid inköp av dessa program krävs en lärarlicens och en skola att registrera som köpare. Köp gäller inte för elever eller privatpersoner.

Snabbfakta om Lunis:

NamnLiber Sfi Digital “Lunis”  Slogan: “ta genvägen till språket via….”
Vad?Lärplattform, digitala läromedel
För vem?Som stöd för lärare i undervisning. Gäller inte för privatperson eller elev
ProdukterSfi, engelska, matematik, NO, SO, Sva (svenska som andraspråk)

Linus, Lunis eller Unis?

Lunis ska inte förväxlas med Unis, som är en del i ett annat Sfi-projekt. Även i Unis kan man lära via dator eller läsplatta, men då enbart svenska där man utgår från att tala, läsa och skriva. Lunis utgår från flera ämnen med sin slogan “Ta genvägen till språket via engelska” eller “Ta genvägen till språket via SO” etc. Lunis, som ibland felaktigt kallas Linus Liber, har som målsättning att det ska vara pedagogiskt, roligt och enkelt att lära. 

Samtidigt får man språkliga kunskaper i det ämne man lär sig i programmen. Ett annat felaktigt namn på plattformen är Liberi Lunis, som den av okänd anledning sökts efter i sökmotorer som exempelvis Google. Man kan konstatera att kärt barn har många namn, men vill du hamna rätt så sök efte Liber Sfi Digital Lunis.

Du får en individanpassad nivå med många möjligheter med Lunis

Med datorstöd kan eleverna studera var som helst, såväl heltid som distan eller flex. I plattformen finns heltäckande material för kurserna A, B, C, D, BC och CD. Här kan man individualisera genom att låsa eller låsa upp delar av materialet, förutom att se elevernas aktivitet i kursen.

Till kursutbudet finns även olika typer av stöd. Här listar vi några av dem.

  • Chattfuktion
  • Videofunktion
  • Läxafunktion
  • Rättningsfunktion
  • Ljudknapp för att höra rätt uttal
  • Ordbok på nio olika språk
  • Klassrum
  • Blogg

I programmet är allt utformat på ett pedagogiskt sätt för att lärare ska kunna stötta sina elevers resa mot ett nytt språk. Lunis är inte enbart ett program för elevernas utveckling, utan lika mycket ett stöd för lärare i sina värdefulla uppdrag. 

Att komma igång med Libers digitala läromedel Lunis

På Libers webbplats kan du som lärare registrera dig och skapa ett konto. När du är inloggad kan du se och lägga till de läromedel du vill ha i kundvagnen. När du köper produkten/produkterna med skolan eller ditt utbildningsföretag som avtalskund behöver du skriva in dessa uppgifter på ditt beställningskonto. Det finns också återförsäljare på nätet dit man kan vända sig.

När ditt konto är skapat kan du logga in och få tillgång till Mina sidor. Där finns dina läromedel, kursplaner och lärarhandledning. På hemsidan finns en pdf  “Kom igång med ditt digitala läromedel” och även två videor för lärare: “Introduktion till livet i mattelandet” och “Introduktion till livet i bokstavslandet” . Tänker du att du behöver mer guidning i dessa moment så finns möjligheten att ringa kundtjänst för support. Blir du utloggad så se till att ha ditt lösenord lättillgängligt.

Related Posts