Evert Taube – Barn, Låtar, Visor & Tango

by Vanessa Fredriksson

Det finns sannolikt ingen vuxen svensk, som aldrig lyssnat eller sjungit en sång skriven av Evert Taube. Från att ha varit något nedvärderad i början av sin karriär blev han en av de mest folkkära kulturpersonligheter vi någonsin haft. Hans sångskatt lever verkligen vidare.

Några fakta om Evert Taube

Födelseår1890
Dödsår1976
YrkeTrubadur, författare, visdiktare och konstnär
InstrumentGitarr, luta, sång
FamiljÄktenskap med Astri Bergman. Fyra barn.
MedborgarskapI Sverige och Argentina

Evert Taube – visor

Många av Evert Taubes visor inspirerades av hans tidiga sjömansliv. Och för detta kan vi tacka Everts pappa. Hans far oroade sig för Everts bohemiska liv i Stockholm och gav honom två alternativ. Antingen skulle han börja läsa på internatskola eller så skulle han gå till sjöss. Redan 1907 mönstrade han på som eldare och han kom till exotiska länder som Sydafrika, Ceylon och länder kring Röda Havet.

Inte konstigt att Evert skrivit en visa betitlad “Eldarevalsen”. Förmodligen gick han iland i Sydafrika med fick uppleva landets raslagar. Evert Taube var tydligen inte rädd för att ta ställning i politiska frågor. I visan “Balladen om Gustaf Blom från Borås” lyder slutstrofen: “Nej hellre snälla svarta barn än vita i Sing-Sing”. Och den visan skrev han i mitten av 1930-talet.

Evert Taube i Argentina

År 1910 tog sig Evert till Argentina. Där levde han ett omväxlande liv under fem år. Vad gjorde Evert Taube i detta sydamerikanska land? Om vi ska ta honom på orden, gjorde han följande:

  • Förman vid kanalbyggen
  • Adjutant hos den argentinske presidenten
  • Arbetade som gaucho, dvs cowboy
  • Lärde sig spanska och italienska
  • Lärde sig spela gitarr

Vistelsen i Argentina har gett upphov till flera visor. Visan “Fritiof och Carmencita” är förmodligen den mest kända. Fritiof blir förälskad i den sköna Carmencita, men får nobben. Vi kan anta att visan har en viss förankring i Evert Taubes egna upplevelser i orten Samborombon. För övrigt en by förutan gata!

Evert Taube – barn och familj

Evert Taube träffade sin blivande hustru, Astri Bergman, i Paris. Hon var där tillsammans med en väninna och den chevalereske Evert bjöd damerna att följa med honom till San Remo. Evert och Astri blev genast förälskade i varandra och förlovade sig redan efter någon månad. Astri blev dock omedelbart hemkallad till Stockholm av sin far. Han var upprörd av två skäl. Dels var Astri redan förlovad och dels hade han synpunkter på Evert. Hur skulle en bohemisk trubadur kunna försörja dottern?

Fadern till Astri fick uppenbarligen ge vika. Evert hade nämligen stadgat sig, gett ut böcker och kommit ut på grammofon. Paret förlovade sig återigen och gifte sig år 1925. De fick fyra barn och den som är mest känd för allmänheten är Sven-Bertil. 

Evert Taube – visor och familj

Flera av Everts visor har koppling till olika delar av familjelivet. I samband med första resan med Astri tycks de ha besökt ett bageri eller konditori, eftersom han diktat visan om “Den glade bagaren i San Remo”. Möjligen har paret även besökt ett naturbad som givit inspiration till “Den lycklige nudisten”.

År 1928 skrev Evert ett telegram till sin fru som lydde “Köp sjösalen”. Det var en fastighet på Värmdö som låg i närheten av föräldrahemmet till Astri. Sedermera byggdes ett hus på tomten och där tillbringade familjen sina somrar. Huset brändes tyvärr ner under 1960-talet, till Everts stora förtvivlan. Han hade dock skrivit visan “Sjösala vals” långt dessförinnan.

Vi får naturligtvis inte glömma visan “Brevet från lillan”. Evert var på resa i San Remo och fick ett brev från sin dotter, Ellinor. Hon ville att pappa skulle komma hem. Vad gör då en pappa som brukar dikta visor? Jo, han tonsätter naturligtvis brevet, vilket inte bara Ellinor utan även vi andra ska vara tacksamma för.

Related Posts